top of page

Страхът от промяна ли те спира?


Мъж върви по пътека

Мечтаеш ли за промяна? Неудовлетворен ли се чувстваш от сегашното състояние на кариерата си? Страх ли те е да поемеш риск и нова посока в професионалното си развитие? Ако отговорът е да, знай, че не си сам. Според направено проучване през изминалата година, над 70 % от интервюираните, са отговорили, че не са щастливи и удовлетворени от настоящата си работа.

И въпреки че са недоволни от сегашното си положение, повечето хора така и не се престрашават да направят крачка в желаната посока или не знаят какъв път да поемат. Защо е така?

Страхът от промяна може да бъде парализиращ и да те спира да предприемаш действие без дори да подозираш, че той е този, който ти пречи да реализираш желанията си.

Да поемеш по нов кариерен път, определено ще промени живота ти, а не е ли това, от което най-много те е страх? Промяната, неизвестността, липсата на контрол над бъдещето?

А какво всъщност е промяната? Задавал ли си си този въпрос? Промяната е изменение на обстоятелствата или на конкретна ситуация, така че те стават различни и неразпознаваеми. Това е и най-големият страх на хората - страхът от неизвестността.

Всъщност проблемът не е в самата промяна, проблемът е в представата ти за промяната. Истината е винаги в перспективата, в гледната точка, във възприятието ти за конкретната ситуация или събитие.

Едно от най-ценните умения, които се налага да развиеш в този бързо променящ се свят, е умението да управляваш промяната. Това ще ти даде възможност не просто да преминаваш през събитията и сътресенията в живота си с лекота, но и всъщност да ръководиш процеса.

Най-важните неща, които да помниш, когато животът ти се променя:

  1. Всяка промяна е за твое добро.

  2. Животът е промяна. Животът е движение. Движението е промяна. Затова не се съпротивлявай срещу промените в живота си, а ги създавай.

  3. Ако промениш мислите си за самата промяна, ще промениш и емоциите си спрямо нея. По този начин можеш да избереш как да се чувстваш всеки път, когато стъпваш в неизвестното.

  4. Приеми нещата такива, каквито са. Не се вкарвай в режим на прекомерно мислене. Не съчинявай история в ума си, която да си разказваш безкрайно, и в която си жертва на обстоятелствата.

  5. Миналият опит не е гаранция, че същото ще се случи и в бъдеще. Подобни на пръв поглед ситуации всъщност са коренно различни и предполагат да бъдат решени по различен начин.

  6. Отпусни се и се наслади на променящия се живот.

“Това, което можеш да промениш, е твоето отношение към промяната и начина, по който тя те променя.”

Ако искаш да овладееш едно от най-ценните умения в живота и в бизнеса, а именно умението за управление на промяната. Ако искаш да направиш квантов скок в отношението си към промяната, те каня да работим заедно.

bottom of page