top of page

Не се продавай с резюмето си. Как да напишеш автобиография, която те отличава?

Фламинго

Сега е моментът да излезеш от клишетата, с които работиш, когато става въпрос за това как трябва да изглежда едно резюме. И нека започнем от тук - едно резюме не трябва да те продава - напротив - то трябва да е центрирано в твоята собствена личност, уменията ти, силните ти страни и индивидуалните ти умения.

Когато работя с клиенти по това да изготвят най-доброто за тях резюме, стремежът е винаги да се избягва от стандрати и клишета. Защо? Защото идеята на резюмето е да те представи по твоя уникален начин, да те отличи от масата.

Няма едно правилно решение за успешно CV. Задължително е да се подходи напълно индивидулано към всеки човек и неговия професионален опит. Ето някои въпроси, на които трябва да отговориш с резюмето си?

Защо?

Добре е резюмето да започне с част, в която в няколко изречения представяш себе си. Кой си ти, кои са твоите ценности, в какво вярваш, кои са проблемите в кариерата ти, които те вълнуват и които искаш да видиш решени. Което комбинира твоето Защо (това, което те отличава) и отговора на тяхното "защо да говорим с този човек и как той ще допринесе за решаването на нашите проблеми."

Кои са проблемите, които си решавал в работата си до сега?

В частта, която описваш професионалния си опит до днешна дата, не просто описвай задълженията си. Нека да има конретна информация за проблемите, които са решавани с твое участие. Приносът, който си имал и какво е твоето директно участие за този принос. С кои неща най-много се гордееш за конкретния период от професионалния си опит. Разкажи не само за себе си, сподели и за екипни успехи, победи, трудности, които сте преодолели.

Какво те прави различен?

Цялото резюме се центрира в твоята различност и уникалност. Трябва ли да е в конкретен стандартен формат? Отговорът е: категорично не, освен ако позицията не го изисква. Нека дори с цветовете и дизайна си казва много за теб. Ако позицията, за която кандидатстваш изисква креативност - вкарай тези креативност и в самия формат на CV-то.

Ако кандидатстваш за лидерска позиция - нека всичко в твоята автобиография говори за лидерските ти качества - от думите, които използваш, до екипните успехи, които сте имали. Защото един лидер се познава не само по индивидуалните му качества, а по това как комуникира с другите, уменията му да вдъхновява, да печели доверие и да движи екипа напред. Подходящи думи, с които да наситиш един резюме, което те представя с лидерските ти качества, са: принос, въздействие, комуникация, обратна връзка, управление на промяна, екип, заедно, цели, мотивация, доверие, успехи, развитие, развитие на хора, изграждане на среда, взаимоотношения, постижения.

Ако трябва с резюмето си да разкажеш история, каква би била тя?

И една различна гледна точка - ако трябва резюмето ти да говори за това как искаш да бъдеш запомнен, как би го написал? Кое е твоето наследство, което оставяш след себе си? Какво е посланието, което отправяш с работата си? Какво се промени с твое участие, кой е твоят уникален принос?

Вярвам, че успехът често се състои именно във въпросите, които си задаваме. Опитай се да отговориш на всички тези въпроси в автобиографията си и ми сподели различния резултат, който се е получил.

bottom of page