top of page

Завръщане след Майчинство


Майка и малко дете играят

Да се завърнеш към кариерата си след отпуск по майчинство може да бъде изключително стресов момент за вас като жени и майки.


Спомням си как се чувствах, когато този момент настъпи за мен. Александър, първото ни дете, се роди здраво и прекрасно малко момченце. Една година по-късно, обаче, преминахме през серия изпитания, свързани с неговото здраве. Малкият се разболя тежко и се наложи да вземем изключително бързи решения за лечението и режима му на хранене. В онзи момент не знаех дали тези решения са правилни, но нямахме време за губене. Няколко месеца по-късно синът ни започна да се възстановява и бавно да се завръща към нормалния си начин на живот. Новините бяха добри, но целият стрес покрай неговото внезапно боледуване се отрази тежко на моето здраве.


В онзи момент се обърнах към специалист и с негова помощ и лечението, което предприехме, се завърнах към нормалното си здраве. Този процес отне повече от една година, една година постоянство, въвеждане на нови навици и успешни крачки към завръщане към най-добрата ми форма.


Едва когато вече се чувствах психически и физически добре, бях готова отново да мисля за кариерата и професионалния си живот. На базата на успешните крачки, които предприех тогава, мога да ви бъда полезна с няколко стратегии. Тези стратегии можете да използвате, когато сте готови да започнете отново работа след отсъствието си по майчинство. И разбира се не всяка жена преминава през сериозни изпитания, докато отглежда малкото си дете, но моментът на завръщане към кариерата е такъв, който неизбежно се асоциира със стрес от смяната на една роля с друга.


Има стъпки, които можете да предприемете, за да стане този преход максимално лек и успешен. Конкретните стъпки са в случай, че решите да направите промяна в кариерата си и да отворите нова страница в професионалния си път.

1. Разберете какво искате

Завръщането към бизнеса след майчинство е идеалният момент, в който можете да преобразите кариерата си. Задайте си няколко конкретни въпроса: Обичам ли предишната си работа? Тя ли е тази, с която искам да се занимавам и сега, когато имам дете? Щастлива ли съм с кариерата си? Успявам ли да дам своя принос? Успявам ли в кариерата си да реша проблеми, които наистина ме вълнуват? Ако отговорът на един или повече от тези въпроси е Не, то сега е идеалният момент да направите своята кариерна промяна.

2. Направете проучване

Живеем във времена, в които промените се случват изключително бързо. Бизнесът се променя със скоростта, с която се развиват технологиите. Излизат нови професии, променят се позиции, а вие имате нужда от нови умения и познания в областта на технологиите. Проучете пазара на труда и това, което компаниите извеждат като изисквания за конкретни позиции.

3. Обновете резюмето си

Независимо колко време сте отсъствали от бизнеса, вашето резюме ще трябва да бъде написано изцяло наново. Сверете часовника си с последните тенденции в писането на CV и мотивационно писмо. Нещо повече от това - направете CV-то си така, че да изглежда уникално - толкова уникално, колкото е и вашата индивидуалност и таланти. Задължително направете проучване на компанията, за която искате да работите и изградете автобиографията си така, че да стане ясно защо отговаряте на нуждите на тази компания.

4. Прегледайте контактите си

Сред вашите приятели и познати със сигурност има хора, които имат професионален опит в областта, която ви интересува за професионалното ви развитие. Не се притеснявайте да им поискате съвет, препоръка или насока в търсенето на работа.

5. Консултирайте се със специалист

В случай, че се колебаете какъв кариерен път да изберете, максимално съвместим с отглеждането на детето ви и желанието ви за повече свобода, винаги можете да се консултирате със специалист. По този начин не просто ще видите какви възможности стоят пред вас, но и ще намерите отговорите на въпросите, които ви вълнуват.

И един бонус съвет - снабдете се с книги, с чиято помощ да работите върху увереността си или които да ви помогнат да развиете нови умения. Винаги можете да запишете и онлайн курс на обучение, с който да влезете в крак с новите тенденции и да се учите. Предимството на този вид обучение е, че темпото ви ще да бъде изцяло съобразено с вашето време.


Завръщането ви към бизнес света след дълъг отпуск по майчинство наистина може да бъде плашещо, но с тези стъпки, ще се справите спокойно и с лекота. И естествено, когато се затруднявате, винаги можете да се консулирате, което ще ви помогне да вземете най-доброто решение за себе си и бъдещето си. Успех, дами!

bottom of page