top of page

Как да Бъдеш Фокусиран и Ефективен, Когато Работиш от Вкъщи


Лаптоп на работно бюро

Ефективността и фокусът не идват отвън - те се създават. А как да ги създадеш и интегрираш в ежедневието си?


Започни деня си по зареждащ и целенасочен начин


Задай настроението на деня си, като стартираш с фокусирани практики. Начинът, по който тръгваш сутринта, ще е начинът, по който ще протече времето ти. Програмирай го добре още от самото начало. Препоръчвам ти да не докосваш телефона си през първия един час на деня си.


Моите лични и изпитани сутрешни практики са следните:

 • Медитация. Визуализация. Хубава музика, докато пия кафето си.

 • На нощното си шкафче винаги държа книги. Сутрин избирам произволно и чета няколко страници. В края на този материал ще ти споделя кои са книгите, които чета в момента.

 • Оправям леглото си, и то не само, за да хармонизирам стаята, а и за да изпълня първата си цел за деня. Вярвам, че ефективността е въпрос на дисциплина и добре изградени навици.

 • Разговарям с любимия си човек.


Определи си часове, в които ще се фокусираш само върху работата си


Качеството на работата зависи от това до колко дълбоко си потопен в нея. За да постигнеш максимална ефективност, премахни всички разсейващи фактори.


 • Можеш да определиш часове, в които ще преглеждаш имейлите си и да не ги проверяваш непрекъснато през деня.

 • В същото време изключи всички излишни нотификации, които създават в теб усещането за спешност, а в същото време не са наистина важни в момента.


Лаптоп, закуска и кафе

 • Определи място в дома си, което е отредено за работа. Аз лично обичам да ги сменям. Когато творя статии или друг вид текстове, винаги съм на дивана или някъде навън (поради сегашната ситуация този вариант вече е невъзможен). С клиенти говоря във видео връзка от бюрото си. Когато гледам лекции, мога да си позволя да полегна и да се отпусна. Често, за да ми идват нови идеи, имам нужда от абсолютна тишина или от музика, затова и си ги осигурявам.

 • Планирай си почивки и се грижи за храненето и хидратацията си.


Планирай добре, приоритизирай и не отлагай


Знам, че въпросът, който най-много те вълнува, е този за отлагането. Ще започнем, обаче, с това как да планираш добре дейностите си. Мое правило е да не оставям задачите си да станат спешни в последния моменти. С времето се научих да инвестирам 80 % от времето си в онези 20 % най-важни проекти и задачи. А как приоритизам аз?

 • Припомням си голямата картина и защо правя това, което правя. Това е много важно за мен, за да не позволя нещо, което е незначително, да ме откъсне от това, което правя и да мога да остана мотивирана.

 • В понеделник планирам цялата си седмица, когато това е възможно.

 • Моята единствена работеща техника за справянето с отлагането е елементарна. Сядам да правя това, което отлагам. За мен е мит идеята, че трябва да чакаш да ти дойде вдъхновението преди да седнеш да правиш нещо. Чакаш ли, моментът никога няма да дойде. Седнеш ли да работиш за минимум 20 минути върху това, което отлагаш, има огромна вероятност да го довършиш.

 • Поздравявай се за малките победи през деня и се наслаждавай на процеса.


Завърши деня си по хубав начин


След като започваш добре деня си, направи така, че да го приключваш подобаващо. Важно е да не пренасяш тревожни мисли във времето ти, което е за почивка или което прекарваш с любимите си хора.

Жена прави йога

 • Отдай се на заслужена релаксация. Моето правило е - когато работя, наистина работя, когато си почивам, почивам.

 • Не мисли за работата си, сега е време за почивка. Ако има нещо важно, което е останало несвършено през деня, го отбележи в тефтера си, за да не го мислиш.

 • Прекарай време в занимания, които те зареждат или които позволяват на ума ти да си почине. Бъди с любимите си хора и им дай цялото си внимание.

 • Когато наближи време за сън, настрой се за това. На първо място изкарай мобилните си устройства извън спалнята и се постарай да не гледаш никакъв вид екрани поне един час преди лягане.

 • Това, което правя аз минути преди да заспя, е да изброя наум нещата, за които съм благодарна. Това е изключително плодородно време, когато умът се настройва на друга честота - не го стимулирай излишно, а го използвай по предназначение.


Ето го и обещаният списък на книгите, които чета в момента


"Човекът в Търсене на Висш Смисъл" - Виктор Франкъл

"Отвъд Скритите Спомени" - Д-р Менис Юсри

"Сенека и Разумното Щастие"

"Как да Превърнем Идеала в Реалност" - Крисчън Ларсън

"Теория на Побутването" - Ричард Тейлър, Кас Сънщайн

Comentarios


bottom of page